Ταξιδιωτικές Συμβουλές

Ταξιδέψτε έξυπνα. Ταξιδέψτε καλά

• Οδηγώντας στην Εθνική

Αν και το όνομα του είναι Β.Ο.Α.Κ – Ε75 / Ε90 (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης Ε75 / Ε90) δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτοκινητόδρομο. Αυτό που ονομάζετε Εθνική Οδός στην Κρήτη δεν είναι παρά ένας δρόμος μονής λωρίδας (στο μεγαλύτερο μέρος του) με λίγο μεγαλύτερο πλάτος από αυτούς των πόλεων, με εκατοντάδες στροφές και παλιό ασφαλτοτάπητα στο μεγαλύτερο ποσοστό του. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κινήστε στην «Εθνική Οδό» μην τρέχετε και πάντα να φοράτε ζώνη ασφαλείας (Πρώτα από όλα η ασφάλεια). Οι Κρητικοί είναι γεννημένοι οδηγοί αγώνων, και οδηγούν σαν τρελοί σα να είναι στο DNA τους. Θα τους δείτε να κάνουν προσπέραση στα πιο απίστευτα σημεία. Μην δώσετε σημασία και ασφαλώς μην τους κοντράρετε, καθώς τσατίζονται όταν τους προσπερνούν. Να θυμάστε ότι πρώτων είστε εδώ για διακοπές και δεύτερον ότι γνωρίζουν τους δρόμους καλύτερα από εσάς.

• Κάμερες Ταχύτητας στην Εθνική

Οι αυτοκινητόδρομοι των τελευταίων χρόνων στην Κρήτη (E90 - E75) είναι εξοπλισμένοι με κάμερες ταχύτητας. Υπάρχουν 36 πλήρως λειτουργικές κάμερες ταχύτητας κατά μήκος των 255 χιλιομέτρων των Κρητικών Αυτοκινητοδρόμων. Επειδή οι Κρήτες είναι γνωστοί για τη φιλοξενία, οι τοπικές αρχές έχουν εγκαταστήσει προειδοποιητικά μηνύματα πριν από τα σημεία ελέγχου. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο προειδοποιητικές ενδείξεις πριν από κάθε κάμερα ταχύτητας. Συνήθως η απόσταση από το πρώτο σημείο μέχρι την κάμερα είναι περίπου 1000mtrs. Αυτό δίνει στους οδηγούς την ευκαιρία να επιβραδύνουν και να αποφεύγουν τις ποινές. Οι κύριες παραβιάσεις που αυτές οι κάμερες ραντάρ έχουν προγραμματιστεί να καταγράφουν α) η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, β) η χρήση κινητού τηλεφώνου, γ) η οδήγηση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 20 χιλιόμετρα το χρηματικό πρόστιμο είναι 40 ευρώ, μετά τα ποσά αυτά γίνονται πολύ υψηλά !!! Όσον αφορά τα Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα Κρήτη, οι κυρώσεις και οι φωτογραφίες αποστέλλονται στην Εταιρεία λίγους μήνες μετά την παράβαση. Στη συνέχεια, η Εταιρεία ενοικίασης υποχρεούται να παράσχει στις αρχές τη σύμβαση μίσθωσης, η οποία περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ενοικιαστή (όνομα, διεύθυνση κ.λπ.). Με τη χρήση του συστήματος EUCARIS αποστέλλονται κυρώσεις στη χώρα καταγωγής του ενοικιαστή και οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για να καταβληθεί το πρόστιμο. Με λίγα λόγια, εάν πάρετε κλήση κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Κρήτη, την πληρώνετε όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας.

• Το κατάλληλο μέρος για φαγητό

Αν και οι περισσότεροι θα έρθετε στην Κρήτη σαν τουρίστες για τις διακοπές σας κανείς δεν θέλει να του σερβίρουν «φαγητό για τουρίστες». Και το ερώτημα είναι που τρώνε οι ντόπιοι? Πως θα αποφύγω το «φαγητό για τουρίστες»? Πριν απαντήσω θα πρέπει να παραδεχτώ ότι όλα πλέον τα εστιατόρια προσφέρουν κάτι καλύτερο από «φαγητό για τουρίστες». Ο πιο εύκολος τρόπος να επιλέξει κάποιος ένα εστιατόριο είναι να απλά να ρίξει μια ματιά στον Κατάλογο. Όσο μικρότερο είναι το μενού τόσο καλύτερο το φαγητό που προσφέρει. Ο συλλογισμός είναι απλός, όσο λιγότερη η προετοιμασία ενός μενού τόσο καλύτερη η ποιότητα και η γεύση. Είναι δυνατόν για μια κουζίνα να ετοιμάσει 20 διαφορετικές σαλάτες, 20 διαφορετικά ορεκτικά και 30 διαφορετικά κυρίως πιάτα και όλα να γίνουν άψογα? Η δεύτερη συμβουλή μου είναι το εστιατόριο που θα επιλέξετε να έχει ταυτότητα. Εάν λοιπόν έχετε τη διάθεση να φάτε θαλασσινά επιλέξτε μια ψαροταβέρνα. Τα εστιατόρια που συνδυάζουν πολλών ειδών κουζίνες είναι κατά τη γνώμη μου μέτρια για μην πω χειρότερα. Αναρωτηθείτε πόσο φρέσκα και πόσο καλό μαγειρεμένα μπορεί να είναι τα θαλασσινά σε ένα εστιατόριο που προσφέρει πέραν αυτών πίτσες, μακαρονάδες, μαγειρευτά, και φιλέτα σε 5 διαφορετικά στυλ μαγειρέματος (Ιταλική, Γαλλική, Ασιατική κουζίνα κλπ.) Η απάντηση γνωστή σε όλους…!

• Η σχέση των Κρητικών με το ρακί

Η ρακί είναι το παραδοσιακό ποτό στην Κρήτη το οποίο προέρχεται από απόσταξη σταφυλιών. Ρακί θα βρείτε παντού. Οι Κρητικοί τη λατρεύουν και καταναλώνουν ρακί σχεδόν καθημερινά και για κάθε λογής περίσταση. Έχοντας σα δεδομένο την Κρητική φιλοξενία δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην δοκιμάσετε ρακί όταν επισκεφτείτε την Κρήτη. Σίγουρα θα σας προσφέρουν είτε μετά από ένα γεύμα σε εστιατόριο ή ακόμα και στο δρόμο σε κάποιο χωριό από τους θαμώνες ενός καφενείου. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση των εστιατορίων, τα οποία προσφέρουν ρακί σε συνδυασμό με κάποιο γλυκό σαν επιδόρπιο, ο Κρητικός προσβάλετε εάν κεράσει κάποιον και δεν πιει. Πιείτε τουλάχιστο ένα σφηνάκι και εφόσον δεν επιθυμείτε άλλο απλά καλύψτε το ποτήρι με το χέρι σας. Έτσι δείχνετε ότι αν και εκτιμάτε τη φιλοξενία δεν επιθυμείτε να πιείτε περισσότερο. Όπως είπαμε πριν η ρακί είναι αλκοολούχο ποτό που δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλα και προπάντων μην ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ. Ειδικά τους θερινούς μήνες τα αλκοτέστ είναι αυξημένα και το όριο είναι μόνο 0,25. Γιατί να έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις..?

Go Rent a Car Προσφορές